Home » Featured, Wellness

Zbilansuj swoją dietę

Submitted by admin on środa, 1 Wrzesień 2010
Zbilansuj swoją dietę

Dbając o walory smakowe potraw musisz zadbać koniecznie o dostarczenie odpowiedniej jakości pożywienia korzystając z kolorowych owoców i warzyw, białka, dobrych węglowodanów oraz dobrych tłuszczów. Powinieneś również rozważyć suplementację witamin, minarałów oraz błonnika, w celu dostarczenia organizmowi składników odżywczych, których brakuje w Twojej diecie, a których Twoje komórki  potrzebują do utrzymania zdrowia.

Niestety większość z nas nie dostarcza odpowiedniej jakości pożywienia dla swojego organizmu dlatego też istnieje poważne zagrożenie spowodowane złym odżywianiem. Z ubogą dietą związenie jest wiele niebezpieczeństw dla zdrowia, takich jak:

  • Osłabienie systemu immunologicznego, prowadzące do częstych infekcji
  • Słabe kości lub osteoporoza
  • Osłabione mięśnie i bladość skóry, co może prowadzić do przedwczesnego pojawienia się oznak starzenia.

Aby tego uniknąć, wygladać  i czuć się lepiej, już dziś powinieneś zadbać o to by Twoja dieta była zrównoważona, bogata w składniki odżywcze. Oto kilka rad jak powinno wygladać dobre odżywianie równoznaczne z zapobieganiem zagrożeniom jakie są z tym związane:

BIAŁKO – białka soi, chudego mięsa i ryb odgrywają znaczącą rolę w kontroli głodu, utrzymaniu energii oraz ochronie mięśni i kości przed złamaniem.

  • Czy wiedziałeś, że:

Białko pomaga budować i utrzymać silne mięśnie. Jedzenie białka w każdym posiłku pomaga kontrolować głód. Najlepszym pożywieniem bogatym w białko jest to, które ma niską zawartość tłuszczu. Zaliczamy tu wysokobiałkowe koktajle śniadaniowe, pierś z kurczaka, indyka, białka jaj, ryby i skorupiaki, bardzo chude kawałki czerwonego mięsa oraz niskotłuszczowe lub beztłuszczowe produkty mleczne. Białko mleka jest bardzo wysokiej jakości i może wspierać bilanowanie Twojej diety na drodze do optymalnego wellness. Należy pamiętać, że wapń jest potrzebny do wzrostu mięśni, utrzymania koncentracji oraz ochrony przed skurczami – dobre źródło wapnia stanowią: nabiał, zielone, liściaste warzywa, soja, tofu, orzechy i chleb. Zaś niedobór witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia wielu popularnych chorób związanych z procesem starzenia. Tak więc ogranicz spożycie wysokotłuszczowych

Welle_zbil_diet2

produktów białkowych takich jak sery żółte, pleśniowe,tłuste twarogi, większość rodzajów czerwonego mięsa, sosy, majonezy oraz pełnotłuste produkty mleczne.

OWOCE I WARZYWA – kolorowe warzywa i owoce dostarczają unikatowe, roślinne składniki odżywcze oraz przeciwutleniacze, które chronią zdrowie najważniejszych organów w Twoim organiźmie.

  • Czy wiedziałeś, że:

Warzywa i owoce dzielimy na różne grupy kolorów. Kolory te pochodzą od unikatowych, roślinnych składników odżywczych zwanych fitoskładnikami, które współdziałają z Twoim organizmem i niekiedy są w min magazynowene.

Pomarańczowo – żółta Pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, papaja, nektarynki
Pomarańczowa Marche, mango, morele, dynia, słodkie ziemniaki
Czerwono-fioletowa Czerwone winogrona, świeże lub suszone śliwki, żurawina, maliny, jeżyny, jagody, truskawki
Czerwona Pomidory i produkty pomidorowe, różowy grejfrut, arbuz
Żołto-zielona Szpinak, awokado, melon miodowy, kukurydza, zielony groszek
Zielona Brokuły, brukselka, kapusta, kapusta pekińska,

Sałaty

Biało-zielona Czosnek, szczypiorek, cebula, seler, por, szparagi

Zalecane jest spożywanie minimum 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia ze wszystkich grup kolorów ! Może to zmniejszyć o około 20% ryzyko chorób serca, wylewów i raka !!!

BŁONNIK – Błonnik z warzyw, owoców i niektórych pełnych ziaren odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania jelit oraz czyszczania organizmu z toksyn.

  • Czy wiedziałeś, że:

W celu uzyskania optymalnego wellness, dziennie powinieneś spożywać 25g błonnika uzyskanego z pełnych ziaren, owoców i warzyw. Zewnętrzna powłoka pełnych ziaren składa się z błonnika, wewnętrzna jest bogata z skrobię, a zalążek zawiera białko. Dlatego tak ważne jest wybieranie produktów pełnoziarnistych. Najlepiej wprowadzić do swoich nawyków żywieniowych 3 porcje produktów pełnoziarnistych dziennie. Mogą to być pełnoziarniste pieczywa i makarony, brązowy ryż i płatki zbożowe. Dostarczają one więcej witamin, minerałów i błonnika niż produkty z ziaren oczyszczanych. Błonnik zapewnia gładki przepływ pokarmów w jelitach i wspomaga oczyszczanie układu pokarmowego. Zaś odpowiednia dawka błonnika dziennie wspiera także zdrowie układu naczyniowo-sercowego.

DOBRE TŁUSZCZE – zdrowe tłuszcze z ryb oceanicznych wspierają organizm w zwalczaniu stanów zapalnych, mają korzystny wpływ na skórę oraz wspierają zdrowie serca.

  • Czy wiedziałeś, że:

Jednymi z najzdrowszych do spożycia tłuszczów są te, które naturalnie występują w orzechach, awokado i oliwie z oliwek. Zdrowe tłuszcze – kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się również w rybach oceanicznych, dlatego spożywanie ich trzy raz w tygodniu jako część równoażonej diety pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu krążenia, jak również wspierają zdrowie stawów.

Dobre tłuszcze są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu, a  ich niedobór może negatywnie wpływać na umiejętność uczenie się i zapamiętywania informacji.

Ważne jest ogranicznie spożywania do minimum tzw. złych tłuszczów do których zalicza się oleje rafinowane, masło, margaryny, majonezy, dresingi sałatkowe, sosy.

SUPLEMENTACJA przy obecnym stylu życia, braku czasu, napiętych codziennych planach zajęć bardzo ważną rolę w zbilansowanej diecie odgrywa suplemantacja. Należy stosować odpowiednie suplementy – multiwitaminy, aby mieć pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi wszystkie podstawowe witaminy, minerały oraz istotne składniki odżywcze.

  • Czy wiedziałeś, że:

Zazwyczaj nie jesteśmy w stanie uzyskać w swojej diecie zalecanej dziennej ilości składników odżywczych. Nikt z nas nie je przecież w swoich posiłkach wszystkich witamin i minerałów. Dla zobrazowania tego można przeanalizować poniższą tabelę:

SKŁADNIKI ODŻYWCZE DLA ZDROWEGO ORGANIZMU

Witaminy/ Minerały

Główne funkcje

Źródła pokarmowe

Witamina A/Beta-karoten Wzrok, wzrost, zdrowa skóra, funkcje układu odpornościowego Szpinak, liściaste zielone warzywa, marchew, brukuły, morele, mleko, płatki śniadaniowe
Witanima D Zdrowe kości Mleko, płatki śniadaniowe, łosoś, sardynki
Witamina E Zdrowe błony komórkowe, przeciwutleniacze Oleje roślinne, orzechy, nasiona, płatki zbożowe
Witamina K Krzepnięcie krwi Zielone warzywa,mleko
Witamina B1 Pomaga uzyskać energię z pożywienia, zdrowy układ nerwowy Produkty pełnoziarniste i wzbogacane, suszona fasola, mięsa
Witamina B2 Pomaga uzyskać energię z pożywienia Mleko, grzyby, szpinak, pełne ziarna
Witamina B3 Pomaga uzyskać energię z pożywienia Grzyby, otręby, ryby, kurczak, wołowina, orzeszki ziemne, wzbogacane ziarna
Witamina B6 Pomaga organizmowiw przetwarzaniu białek, zdrowy układ nerwowy Mięsa, ryby, drób, szpinak, brokuły, banany, nasiona słonecznika
Kwas foliowy Chroni materiał genetyczny i zapobiega powstawaniu niektórych wad wrodzonych Zielone liściaste warzywa, pomarańcze
Witamina B12 Zdrowy układ nerwowy Pożywienie pochodzenia zwierzecego nie występujące naturalnie w roślinach, płatki i inna żywność wzbogacana
Witamina C Zdrowa tkanka łączna, przeciwutleniacz Owoce cytrusowe, truskawki, zielone liściaste warzywa, papryka, pomidory, owoc kiwi
Potas Zdrowy układ nerwowy Szpinak, dynia, banany, pomarańcze, pomidory, melony, suszona fasola, mleko, pełne ziarna
Wapń Zdrowy układ nerwowy, zdrowe kości i zęby Mleko, jogurt, biały ser, tofu, warzywa liściate i niektóre produkty żywności wzbogaconej np. sok pomarańczowy
Miedź Wzrost, pomaga w zapobieganiu anemii Fasola, orzechy, pełne ziarna
Żelazo Zapobiega anemii, zdrowy układ odpornościowy Mięso, owoce morza, pełne ziarna, brokuły, groch, otręby
Magnez Silne kości, nerwy, i funkcjonowanie serca Otręby pszenicy, zielone warzywa, orzechy, czekolada, fasola
Selen Przeciwutleniacz Mięsa, jaja, ryby, pełne ziarna
Cynk Wzrost odporności, rozwój Owoce morza, mięsa, zielenina, pełne ziarna

Szczególnie osoby będące na diecie nie spożywają składników odżywczych na odpowiednim poziomie, co można zaobserwować problemami w wielu funkcjach naszego organizmu między innymi  takich jak: układ odpornościowy, układ nerwowy, układ kostny, wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

Aby tego uniknąć Twój organizm powinien codziennie dostawać wszystko co potrzebuje, musisz sam zadbać o to by w Twojej diecie znalazły się te wszystkie produkty w takich ilościach jak przedstawia poniższa piramida żywienia:

Piramida_zdrowia